Abonner på nyheter
Bli medlem
Medlemsforum

Lokaliteter/ Fasiliteter

Skrevet av: , publisert 27.01.2012

 

RYVINGEN  FYRSTASJON 

Det er et stort bolighus på fyrstasjonen, som kalles assistenboligen. Assistentboligen har 5 soverom med sengeplass til 25 stk.,felles stue  og felles kjøkken. 

Det er egen vertskapsleilighet for vertskap i assistenboligens 2. etasje. Det er fast vertskap her i ukene 26 - 33. Vertskapet er tilgjengelig hele døgnet / evt. fravær for kort tid, bekjentgjøres med oppslag.

Om sommeren er det i tillegg rom til leie i uthuset. Slettingen  med 4 (+2) soveplasser og lite kjøkken med innlagt vann og WC i samme bygning.

Naustet (sjøbua), som har plas til 60 personer, leies ut om sommeren.

Det er ovn i fyrboligen med tilgang til ved, i verkstedet i Slettingen.  Nytt i 2012 er vannklosett i hovedhuset og uthuset/verkstedbygget, Slettingbua, med vask. Et bad med mulighet for dusjing i fyrboligen.  Dusjen kan være stengt perioder om sommeren pga stort vannforbruk og lite nedbør. Ta evt. kontakt med vertskapet.

Vi har lukket tank for kloakk på fyret. På grunn av at bruken av vannklosett lett fyller opp denne tanken, henstilles det til besøkende på dagtid om  å bruke snurredassen ned ved sjøbua. I tillegg henstilles det til "gudan" å lette trykket på et dertil egnet sted, utendørs! Det er svært kostbart å få tømt tanken, derfor denne henstillingen.                                        

Det er kjøleskap, fryser i kjelleren og gasskomfyr. Hovedbryter for gass, som er utvendig, slås av om natta.  Det er også trådløst internett. Når det gjelder tilgang kontaktes vertskapet.    

Mer info finner du under fanen "Utleie".               

Drikkevann må en selv bringe med. Det er cisternevann på fyret.

 

 

 

 Et lite blikk inn i fyrboligen.

(Klikk på bildene for å se større versjoner)


 

 

 


Uthuset - Slettingen
Uthuset ble bygd i 1867 og er det eldste huset på øya. Et av rommene er i dag innredet med 4 (+2) sengeplasser.  Her er også et lite kjøkken. Den andre delen består av malerverksted, vedbod og toalett. Den gamle utedoen ved Slettingen er omgjort til hundehus i 2012 for å imøtekomme ønsket om å ha med hund på fyret. Det er båndtvang på Ryvingen. Store deler av året beiter sauer her ute.

Fyrtårnet og maskinhuset

Fyrtårnet som står på øya i dag, ble ferdig i 1897 og er 22, 5 meter høyt. Der er meget god utsikt fra tårnet – innover strendene i Mandal og skjærgården rundt; Lindesnes med vindmøllene i vest og Songvår fyr i øst. I sør er det blått hav så langt øyet kan se.

Inne i Maskinhuset står der rester av en svunnen tid. Det meste fra dampmaskinens dager er borte, men mye av det andre er tatt vare på. Blant annet er alt utstyret til tåkeluren tilstede. Det er snakk om eventuelt å restaurere denne og gjøre den operativ. Restene av den høye pipa ligger i skråningen nedenfor maskinhuset. Kystverket er ansvarlig for maskinhuset


SjøbuaSjøbua kan leies til sluttede selskap. Der er bord og stoler som kan romme selskap på maks 50-60 personer. Det er ikke isolert, så folk må ha med varme klær. Men stemningen er fin og de som har prøvd har vært meget fornøyd. Både bryllup og åremålsdager er feiret her. Det er toalett ved siden av sjøbua. Dagsbesøkende henstilles  om å bruke dette toalettet og ikke vannklosettene i fyrbygningene.


HamnaDer er en gammel dampskipskai i stein. Den ligger noe åpent ved østlige vindretninger. En molo er bygd for å gjøre det lettere for mindre båter. Våren 2007 blir det bygget ny betongkai fra krankaia og utover langs land. Dette blir tilrettelagt for funksjonshemmede. Prosjektet er er samarbeid mellom Ryvingens venner og Mandal kommune.Dammen

I dalen på vei opp til fyret er der en stor dam. Den ble brukt til å skaffe vann til dampmaskinen. Den fungerer som et stort ferskvannsbasseng og det er muligheter for å bade her.


Skjærgårdspark

Store deler av øya er regulert til skjærgårdspark. I den sammenheng er griller, benker og toalett satt opp. Oppe ved fyrtårnet og fyrboligen er det også benker og grill til fri benyttelse.