Buskerud
A.L.F. Buskeruds historie
Skrevet av: Jan Arne Dammen, publisert 13.09.2010

Det var på slutten av 1987 de første grep ble tatt for å starte opp et fylkeslag i Buskerud for Landsforeningen for Løsemiddelskadde, LFFL.

Et interimsstyre ledet av formann i Drammen Grafisk Olav Boye, Arne Ødegård, Gunnar Bach, Ivar Uglum og Willy Gewelt la grunnlaget for foreningen.

Interimsstyret jobbet fram et forslag til vedtekter og sendte ut en invitasjon til enkeltpersoner, organisasjoner, fagforeninger, klubber og til faglige samorganisasjoner. Fagforeninger som hadde medlemmer som jobbet med løsemidler ble spesielt oppfordret til å sende representanter til stiftelsesmøte. Samtidig oppfordret de organisasjonene til å melde seg inn og støtte foreningens arbeid.
 
Og tirsdag 12. januar 1988 var dagen da lokallaget så dagens lys, forløsningen skjedde på Folkets Hus i Drammen med 28 interesserte tilstede. Som foreningens første leder ble Arne Ødegård valgt, et verv han hadde skulle inneha i mange år. På laget fikk han med seg Atle Gregussen, Gunnar Bach, Jan Erik Edvinsen, Ingeborg Løvberg, Willy Gevelt og Olav Boye.

Foreningen ville satse på informasjonsarbeide blant løsemiddelbrukere og skadde, de ville også prøve å få en yrkesmedisins avdelingen til sykehuset i Drammen.

De hadde som mål også å gi opplysninger om denne lange og vanskelige veien for å få stadfestet at helseproblemene for de løsemiddelskadde hadde sitt utgangspunkt i arbeidsforholdene. Mange løsemiddelskadde gav opp på denne lange og ensomme veien. Foreningen ble en støtte for mange løsemiddelskadde og deres familier, og mange har fått en hjelpende hånd gjennom disse årene.

- Jeg kan for egen regning si at jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten foreningen. Det å møte andre i sammen situasjon og som forstod hva du pratet om, har betydd veldig mye for meg.

Etter starten i 1988 med ca 30 medlemmer har medlemstallet økt gradvis. Da laget feiret sitt 10 års-jubileum i 1998 var det ca 80 medlemmer og i dag 2006 er vi over 100 medlemmer. Medlemstallet har vært nokså stabilt i lagets levetid.

Vi kunne vært mye større enn det er i dag, men det er en kjensgjerning at noen har meldt seg inn, fått hjelp og så meldt seg ut igjen.

La oss ikke dvele med de som ikke vil være med, men konsentrere oss om de som er med. A.L.F. Buskerud fortsetter med sine populære kafémøter, medlemsmøter, seminarer og vil så godt vi kan bistå den enkelte og dens familie med å få en bedre hverdag.

<< Gå tilbake